FENIKS BUDO KUP 2019

17.03.2019. u dvorani „Sutinska Vrela“ u Zagrebu, održan je međunarodni  turnir 13. Feniks Budo sport kup 2019. u organizaciji taekwondo kluba Feniks. Na turniru se okupilo oko 450 natjecatelja iz 51 kluba iz 2 zemlje. Uz tradicionalno brojne domaće natjecatelje sudjelovali su borci iz Slovenije. Natjecanje se održalo u svim dobnim kategorijama u borbama, formama i kicku (udaranje u vreću s elektronskim oklopom, što više udaraca u zadanom vremenu od 20 sekundi). Ovo je bio kriterijski turnir za juniorsku reprezentaciju kao i kriterijski turnir za tehničku reprezentaciju, te kriterijski turnir zagrebačkog taekwondo saveza za sve uzraste.

 Na natjecanju je nastupio i taekwondo klub Osijek sa 4 natjecatelja: u kategoriji juniorki nastupila je Ana Pešikan u kategoriji -52kg, a u kategoriji juniora Marko Šimon (-55kg), Filip Zahirović (-59kg) i Patrik Grgić (+78kg).

U borbi za medalju Ana Pešikan odrađuje odlične prve dvije runde protiv Tonke Lepen iz Zaprešića i na početku treće runde ima rezultat 0:0  i onda se dogodila jedna sumljiva odluka sudaca gdje je Tonka jednim hrvačkim zahvatom bacila Anu na pod , a Ana je dobila opomenu zbog padanja, iako je njena protivnica trebala dobiti opomenu zbog hvatanja, no to sudci nisu tako vidjeli i njena protivnica vodi s 1:0, trener Damir je zatražio video replay, ali se na snimku nije najbolje vidjelo šta se dogodilo tako da je taj zahtjev i korekcija sudačke odluke odbijena. Ana kreće na sve ili ništa i tu se otkriva što protivnica vješto i spretno koristi i pobjeđuje Anu.

Još jedna sporna situacija se dogodila u borbi Filipa Zahirovića, ali ovom prilikom ne zbog sudaca već zbog elektronike. Naime pri rezultatu 2:1 za Filipa, bez ikakve akcije naglo su se za Filipovog protivnika Petra Šolića iz omiškog Gusara počeli dizati poeni i u sekundi je bilo 2:11, na što trener Damir traži video replay i sudci skidaju tih 10 poena. Na žalost to je vidio i protivnički trener i traži aktivnost svog borca koji radi udarce u borbi i za svaki udarac se događala slična situacija da skoči više bodova od predviđenog i na snimkama koje su pregledavane i gdje je noga bila blizu tijela su se priznavali poeni bez obzira na snagu i realnost udarca, a višak se brisao. Tako je Filipov protivnik došao do relativno lagane i uvjerljive pobjede od 22:2 uz skinutih gotovo 40 bodova i iako stvarni rezultat bio puno manji.

U borbi za medalju gubi i mladi Patrik Grgić, koji je tek prešao u juniore, od Nevena Sente iz zagrebačkog Susedgrad Sokola 16:1.

Marko Šimon  u borbi za medalju pobjeđuje predstavnika zagrebačke Dubrave Ivana Matića s rezultatom 23:17, dok u borbi za finale gubi 27:24 u samom finišu borbe i tako se mora zadovoljiti brončanom medaljom i prvim bodovima za reprezentaciju.

Za juniore predstoje još dva izborna turnira da pokušaju popraviti dojam i bodovnu situaciju, a to su Zaprešić open 06.04.2019. i Juniorsko prvenstvo Hrvatske 16.06.2019. u Splitu.