Povijest kluba

Taekwondo klub “Osijek” osnovan je 1983.god. kao ITF klub pod vodstvom Branka Kojića, a od 1990.god. počinje se natjecati na WTF natjecanjima.Za vrijeme Domovinskog rata privremeno prestaje s radom jer trener odlazi iz Hrvatske.15.09.1992. na inicijativu gospode Željka Brankovića, Daria Jovića i Damira Zahirovića klub se registrira kao WTF klub i istodobno postaje član HTS-a i član Saveza športova grada Osijeka.
Od 1990. kontinuirano nastupa na svim regionalnim i državnim natjecanjima, a od 1993.god. zahvaljujući gospodinu Anđelku Vučeniku počinje se natjecati i na međunarodnim natjecanjima.U gradu na Dravi osim gospodina Anđelka Vučenika koji je stalni gost zaljubljenika u taekwondo šport, gostuju još i koreski majstor Choi Chang Yeul 6.dan i Boris Budor koji prenose dio svoga bogatog znanja na učenike u Osijeku. Od 1990.god. članovi kluba postižu zapažene rezultate iz godine u godinu osvajajući medalje na državnim prvenstvima kao i na ostalim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. U tom poslu im od 1993. do 1995. pomažu Ivica i Stjepan Batinić koji rade i žive u
Njemačkoj, a nastupaju za taekwondo klub “Osijek”.Oni su isto tako ugradili dio svojih znanja u napredak kluba. Zlatnom godinom za klub smatra se 1996. kada je osvojeno najviše medalja, a tijekom te godine klub je bio domaćin 5.seniorskog prvenstva Hrvatske na kojem je postignut najveći uspijeh u povijesti kluba 2.mjesto u ekipnom plasmanu seniora. Klub je dobio i prvog reprezentativca Damira
Zahirovića u svojoj povijesti koji je sudjelovao na Svjetskom prvenstvu u Manili (1995.) i na Svjetskom vojnom prvenstvu u Puli (1996.), te sedam godina kasnije i drugog, Miroslava Pavlinića koji je sudjelovao na Svjetskom vojnom prvenstvu u Zagrebu (2003). 2005.godine članica kluba Tihana Balaž osvojila je trofej “Zlatna Kuna” kao mlada i perspektivna športašica našeg grada, a 2006. godine taekwondo klub Osijek bio je nakon 10 godina ponovno domaćin seniorskog prvenstva Hrvatske gdje su osvojene 4 medalje,a seniorke su u ukupnom plasmanu zauzele 3. mjesto. Najbolji rezultat osvojila je tada još juniorka Tihana Balaž postavši prvakinja Hrvatske poslije čega je bila i povremeni član Hrvatske reprezentacije na „A“ turnirima.
Osim navedenih rezultata veliko priznanje Europske Taekwondo Unije – brončana 2003. i srebrna 2006. značka ETU-a za promicanje i zasluge u taekwondo sportu, u grad na Dravi stiglo je treneru i članu predsjedništva Hrvatskog Taekwondo Saveza, Damiru Zahiroviću. Klub osim natjecanja održava i prezentacije taekwondo vještine gdje god mu se ukaže prilika (npr. Sajam
automobila u Osijeku ; Olimpijada starih športova u Brođancima ; Svjetski dan športa i sl.)

U novije doba, nova generacija boraca, koji su krenili sa treninzima kao vrtićanci,a sada su kadeti počinju postizati sve zapaženije rezultate.U 2012. godini klub nakon nekog vremena ponovo dobija osvajače medalja na jakim europskim „A“ turnirima.Po prvi puta sa jednog takvog turnira sa zlatnom medaljom vratila se kadetkinja Laura Zahirović i to s čuvenog „Belgium opena“.Njen primjer sljedi i junior Dorijan Zorić s „Austria opena“ 1.mjesto izlatna medalja, dok na „Croatia openu“ ostaje brončani.Hana Marković s „Galeb trophy-a“u Beogradu, vraća sa brončanom medaljom.
Treba istaknuti i nastup naše tri članice na 46. International Children’s Games Daegu Korea, po prvi puta nekog iz Hrvatske i iz Osijeka. Na tom natjecanju je postignut zapažen rezultat.Laura Zahirović osvaja brončanu medalju dok Rea Bede i Mia Edl gube u borbi za brončanu medalju.
U 2012. Godini još se možemo pohvaliti i sa dvije brončane medalje sa kadetskog prvenstva Hrvatske koje je održano u Osijeku, i to Brune Gajića i Laure Zahirović.
U 2013.godini startamo sa „A“ turnirom u švedskom Trelleborgu sa jednom zlatnom medaljom kadetkinje Laure Zahirović, srebrom medaljom juniora Doriana Zorića i tri bronce mlađeg kadeta Filipa Zahirovića, kadetkinje Ree Bede i juniorke Petre Grcić.
Treba napomenuti da taekwondo klub „Osijek“ u 2013. dobija i juniorskog prvaka Hrvatske Doriana Zorića, kao i juniorsku broncu Matije Šarića,te kadetsku broncu Laure Zahirović. Te godine na „A“ turnirima u Innsbrucku srebrnu medalju osvaja junior Dorian Zorić, a brončanu kadetkinja Laura Zahirović, na Croatia openu brončanu medalju kadetkinja Laura Zahirović, a na Galeb Trophy-u u Beogradu srebrnu medalju junior Dorian Zorić i brončanu medalju junior Ivan Filipović. Iste godine Dorian Zorić nastupa na Europskom juniorskom prvenstvu u Portu, Portugal.
U 2014. godini u švedskom Trelleborgu srebrne medalje osvajaju kadetkinje Hana Marković i Alena Vekić. Te godine kadetkinja Hana Marković osvaja brončanu medalju na Kadetskom Prvenstvu Hrvatske.
U 2015 . godini na kadetskom prvenstvu Hrvatske srebrne medalje osvajaju Denis Bakunić i Mateja Šuvak, dok 2016. godine Laura Zahirović osvaja brončanu medalju na juniorskom prvenstvu Hrvatske, a na seniorskom U-21 prvenstvu Hrvatske brončane medalje osvajaju Andrea Begić i Laura Zahirović, a naš student Toni Grcić osvaja zlatnu medalju na studentskom prvenstvu Hrvatske. Iste godine na jakom međunarodnom „G-1“ turniru „Croatia open“ srebrnu medalju osvaja Mateja Šuvak.
2017 godinu započinjemo s pet brončanih medalja sa seniorskom U-21 prvenstvu Hrvatske i to Hana Marković, Andrea Begić i Laura Zahirović u ženskoj i Filip Jelšek i Denis Bakunić u muškoj konkurenciji.
Te godine na jakom međunarodnom „G-1“ turniru „Austria open“ brončanu medalju osvaja Ena Jelošek a njen brat Filip Jelošek osvaja brončanu medalju jakom međunarodnom „G-1“ turniru „Croatia open“.
2018 godinu otvara Filip Zahirović sa srebrnom medaljom na jakom međunarodnom „G-1“ turniru „Slovenia open“ i tako nastavlja seriju velikih rezultata.
Planovi za budućnost su u skladu sa trenutnom financijskom situacijom, pa će tako klub nastojati otići na
sva državna prvenstva te neke turnire u Hrvatskoj ,a ako se ukaže prilika i u inozemstvo.U klubu će se nastaviti raditi sa svim dobnim skupinama i na svim segmentima taekwondo-a tj. osnovnim tehnikama, formama, samoobranama, tehnikama lomljenja i sportskoj borbi.
Trenutno u klubu trenira desetak starijih stalnih natjecatelja koji sudjeluju na svim turnirima koje klub
posjećuje, kao i dvadesetak kadeta koji postižu zapažene rezultate na domaćim natjecanjima, te oko pedesetak dječaka i djevojčica mlađe dobne skupine koje naši treneri i stariji članovi uvode u taekwondo sport.