President Cup Athena, Greece 2018

Od 25 – 29. travnja 2018. održan je 3. President cup , turnir WTF „G-2“ klase, u sportskoj dvorani „Ano Liosia Olympic Indoor Hall u Ateni, Grčka. Na turniru je bilo 2468 natjecatelja iz 63 zemalja iz cijelog svijeta. Na turniru su bili prisutni svi najbolji svjetski borci današnjice, koji su u lovu na bodove za predstojeću Olimpijadu.

President Cup

Na ovako jakom turniru je nastupio i taekwondo klub Osijek sa svojih 5 članova: kadet Filip Zahirović, juniori Marko Šimon i Matej Volarević, te seniorke Hana Marković i Laura Zahirović.
Prvog dana na turniru nije nastupio nitko od osječkih boraca, dok drugog dana na tatami izlazi u kategoriji kadeta Filip Zahirović u kategoriji -49kg i nažalost gubi u prvom kolu od grčkog predstavnika Ilias Chouridisa 17:3. Prvog dana nastupa još i seniorka Hana Marković koja se u prvom kolu bori protiv Francuskinje Imen Ben Hassine i gubi u zadnjim sekunda meča 8:6,u dosta ujednačenoj borbi u kojoj je čak u jednom trenutku Hana vodila rezultatom 6:3. Treba napomenuti da su se Hana i Imen susrele prije dva mjeseca na turniru Slovenia open na kojem je Francuskinja dobila Hanu s 10:0, što pokazuje streloviti napredak mlade Hane kojoj je ovo tek drugi jaki međunarodni seniorski turnir.

Trećeg dana na turniru nastupa junior Marko Šimon u kategoriji -48kg, odrađuje tešku i izjednačenu borbu s Grkom Ionnis Prapasom, koju na kraju treće runde gubi gubi 9:7. Treba napomenuti da je Grk na kraju zauzeo drugo mjesto u kategoriji . Ovaj turnir, mladom Marku kojem je ovo prva juniorska godina, ostaje u uspomeni kao jedno veliko iskustvo za ubuduće i kao dokaz da s puno rada može parirati vrhunskim borcima i da se od njega mogu očekivati dobri rezultati.
Četvrtog dana turnira nastupa junior Matej Volarević u kategoriji -78kg koji je u prvom kolu bio slobodan, a u drugom kolu bori se s predstavnikom Italije Achille Cennami koju uvjerljivo dobija rezultatom 18:8 i tako prolazi u borbu za medalju. U borbi za medalju bori se predstavnikom Grčke Georgiosom Pantazisom koju gubi rezultatom 6:2 i zadobiva lom desne podlaktice. Tog dana nastupa i seniorka Laura Zahirović u kategoriji -62kg koja u prvom kolu pobjeđuje predstavnicu Grčke Niki Bonti s 8:1, a u drugom kolu žrijeb joj donosi turkinju Irem Yaman višestruku Europsku prvakinju (2014.,2015.,2016. god.) i Svjetsku prvakinju (2015.), pobjednicu Grand Slama (2018.) i trenutno prvu na svjetskoj rang listi u toj kategoriji, s kojom Laura odrađuje odličnu borbu i tek u trećoj rundi Irem uspjeva slomiti Laurin otpor i pobjeđuje s 13:2. Ova borba je dokaz mladoj Lauri da se može boriti i sa najboljim natjecateljicama današnjice bez previše straha uz naporan rad na treninzima. Treba napomenuti da je ovim nastupom Laura skupila nove bodove za svjetsku i olimpijsku rang listu boraca.

Petog dana taekwondo klub Osijek nije imao nijednog predstavnika i taj dan smo iskoristili za razgledavanje Atene.